Norsk älghund

Norsk älghund är en populär jaktkamrat

En norsk älghund är inte bara jägarens bästa vän utan också en trogen livskamrat. Hunden har utmärkta jägarkvaliteter, främst för löshundsjakt och är du jägare i begrepp att skaffa hund är det här en ras värd att satsa på. Som namnet antyder kommer Norsk älghund från Norge, även om den anses ha samma ursprung som andra nordiska jaktspetsar och är en mycket gammal spetshundras. I Sverige kallas den ibland gråhund och det är en modig, envis och energisk hund som älskar jakt och kräver rikligt med motion och träning. Skaffa därför inte denna ras om du bara är ute efter en sällskapshund.

En norsk älghund är kompakt byggd och mycket muskulös, den ser faktiskt nästan kvadratisk ut och har en mankhöjd på 49 till 52 centimeter. Tikarna är som brukligt lite mindre än hanarna. Hunden bör var spänstig, ha upprättstående öron och en tjock, tät och grå päls. Svansen är rullad upp över ryggen. Som alltid när det gäller rashundar är det viktigt att se till att hunden har en bra stamtavla. För även om rasen är relativt frisk finns det problem med höftleder och ögon, med anledning av detta är det extra viktigt att välja en valp med två friska föräldrar.

En norsk älghund är den perfekta jaktkamraten

Eftersom älgjakt är så populärt i Sverige är inte heller en norsk älghund någon ovanlig syn och visst är det förståeligt att du som jägare gärna ser till att få både hjälp och sällskap i skogen. Men det är mycket att tänka på innan du skaffar jakthund och räkna med att lägga ned mycket tid på din valp. För att kunna användas som jakthund måste din hund nämligen tränas ordentligt, så du kommer att behöva lägga ned både energi och pengar på den nya familjemedlemmen innan den ens kan börja jaga. Det kommer naturligtvis att vara värt allt jobb och nästan garanterat blir din norska älghund en perfekt jaktkamrat.