Rottweiler

Rottweiler är en av del äldsta vallhundraserna och dess historik går tillbaka ända till romartiden. Där ansågs hunden vara pålitlig, robust och intelligent med starka bevakningsinstinkter. Under romartiden hade man inga kylskåp, vilket innebar att man var tvungen att ta med sig sin boskap när man reste för att få tillgång till föda. Då användes rasen Rottweiler för att hålla ihop boskapen samt för att vakta dem under nätterna. 1931 blev hundrasen erkänd av den Amerikanska kennelklubben och 1966 skapades ett separat register för hundrasen. Under mitten av 90-talet nådde hundrasen sin högsta nivå av nya registreringar hos kennelklubben. 2013 var rasen Nordamerikas 9:e mest populära hundras.

Uppfödare av Rottweiler strävar efter att ta fram hundar med styrka i överflöd och svart päls med klar definierad teckning. Ett kraftfullt utseende som inte saknar nobless kombineras med ett beteende som är passande för sällskaps-, service- och arbetshundar. Rasen handlar om balans, uthållighet, proportioner, intelligens och styrka. Den Amerikanska kennelklubben beskriver hunden som en lugn, självsäker och modig hund med en självsäker distansering. Hunden svarar med en avvaktande hållning till influenser i omgivningen. Den har en instinkt att skydda hem och familj, och är intelligent med god anpassningsförmåga. Hundrasen har en stark vilja att arbeta, vilket gör den särskilt lämpad som kamrat och vakthund.

Rottweiler och dess hälsa

Rottweiler är en relativt hälsosam och sjukdomsfri ras. Som för alla stora hundar kan emellertid höftledsdysplasi vara ett problem för dessa hundar. Osteochondritis dissecans, en åkomma som drabbar hundarnas skulderblad, kan också vara ett problem för dessa hunder, eftersom de växer snabbt. Alla ansedda uppfödare låter hundens höft och armbågar röntgas och kontrollerar resultatet med en speciellast för att säkerställa och kunna styrka att hunden inte har några problem i dessa kroppsdelar. Hunden har ganska lätt för att få cancer, vilket är en av de vanligaste anledningarna till att hunden dör ung. De är också mottagliga för viruset parvovirus, vilket kan leda till dödlig utgång hos unga hundar.

"Rottweiler en lugn och arbetsam hundras