Spel till hundar

Alla hundar behöver aktiveras för att må riktigt bra. Hur hög aktiveringsgrad hunden behöver skiljer sig lite olika mellan raser. Äger du till exempel någon form av vallhund eller jakthund som till exempel en schäfer eller bearded collie, är det viktigt att tänka på att dessa hundar behöver aktiveras mycket. Dels är det bra att vara ute mycket i skog och mark men även intellektuell stimulans behövs. När du vill ge din hund denna typ av stimulans kan ett spel för hund vara ett bra hjälpmedel. Dessa spel hittar du vanligen i välsorterade djuraffärer och på nätet. De finns i olika utföranden och svårighetsgrad.

Spel för hund går i regel ut på att hunden skall komma åt en godisbit som finns gömd inuti spelet genom att lösa en tankenöt. Det finns både enklare och svårare typer att välja mellan. Ett av de vanligaste och enklaste spelen är i form av en boll med hål. Här stoppar matte eller husse in en godbit. Sedan ska hunden genom att putta på bollen få godiset att ramla ut. Det finns också aktiveringsspel där godiset göms under någon form av lock och hundens uppgift är att lyfta på dessa lock för att hitta sitt godis. Här avgörs svårighetsgraden genom antalet lock.

Spel och leksaker låter din hund aktivera sitt intellekt

Spel till hund att göra själv

Du kan också tillverka egna spel till din hund som ett komplement till de köpta varianterna. En enkel variant att göra själv, är att helt enkelt stoppa in en godisbit i en tom toapappersrulle och vika ihop ändarna. Din hund ska därefter med hjälp av tassar och mun försöka få fram godiset. Du kan också ställa ett antal plastkoppar upp och ned på golvet och placera en godisbit under någon av dem. Med hjälp av sin nos och luktsinne ska din hund försöka komma fram till var godiset är. Här kan man öka svårighetsgraden genom att addera fler koppar allt eftersom hunden blir skickligare.